22.03.2010

Venter med å¨få barn, må bruke kunstig befruktning

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=591926

Flere og flere par må ty til kunstig befrukting for å få barn.Det betyr ikke at disse parene er mindre fruktbare, men at de venter for lenge med å få barn.Når "produksjonen" starter har de dårligere tid pga alder og må raskere ty til kunstig befrukting. Det blir færre barn av det også på sikt, for jo flere som venter lenge, jo flere har færre fruktbare år igjen.
Med tanke på holdningene til unge gravide i dag så burde man kanskje sette mer fokus på de som venter for lenge også? Hvorfor skal ikke man ikke få barn i sin beste alder 20-25 når det er da man er mest fruktbar?
Samfunnet krever utdannelse , jobb,hus og bil. Flere og flere er godt over 30 før de planlegger barn.Det er selvfølgelig opp til den enkelte når man velger å få barn.Og det er overhode ikke noe galt i å være passer 30.Da har man kanskje en tryggere og mer stødig base.Men hvorfor så mye pepper til de unge gravide der ute når de som venter til de er godt voksne pga karriere, den rette osv bruker penger og tid på kunstig befrukting.Hvor langt kommer det til å gå til slutt.
Jeg synes man må tilrettlegge bedre for å kunne få barn når du er ung. Da snakker jeg ikke om tenåringer, men om de som har passert 20 år.Det er ikke et gigantproblem å fortsette skole/jobb etter man få barn.
Det lar seg ordne men mange utsetter barn altfor lenge pga økonomi.Da er det trist at de må bruke høye summer på kunstig befruktning den dagen de er klare for barn/familie.
Sikkert delte meninger om dette også .

11 kommentarer:

 1. Har selv to herlige barn etter prøverørsmetoden. Vil likevel oppfordre andre til å få barn når de er 20 i stedet for 40. Det er mye lettere med våkenetter som student enn som direktør for å si det sånn. For de fleste er det ikke uoverkommelig å studere og ha barn samtidig. Det er derimot uforenlig å feste 3 dager i uken mens man har barn.

  Det er klart at økonomisk sett lønner det seg å vente til man er i jobb. Dette bør rettes på. Høyere stipend til studenter med fødselspermisjon bør være et greit tiltak.

  SvarSlett
 2. Dette er en viktig debatt synes jeg, og et skremmende bilde på en tendens i tiden! Det er IKKE bare samfunnets krav til utdanning, jobb, penger osv - men også tildels en dyrking av egoet som har blitt mer og mer fremtredende med åra. Mange har høye krav til hva de skal gjennomføre og oppleve før de slår seg til ro, og derfor blir det alt for mange karrierekvinner som vil leve ut drømmen om et aktivt sosialt liv og en god karriere i noen år, og som blir innhentet av den biologiske klokka. Tror mange sliter med å akseptere at man ikke kan få både i pose og sekk, og det er også mange som har mange fordommer mot å få familie 'tidlig'. Mange tror nok de må ofre mer enn de faktisk må. Spørsmålet er et viktig samfunnsøkonomisk dilemma, for hvem skal betale når disse kvinnene bestemmer seg for at nå vil de også hive seg på familie-karusellen?!

  Jeg tror ikke dette blir et mindre problem med åra. Jeg håper på mer fokus på de gode tingene med å få familie 'tidlig', og mer tilrettelegging for at barn noen ganger kan komme før utdanning og en stabil jobb.

  SvarSlett
 3. Jag är 32 år nu och jag och min sambo vill ha barn och har provat i snart ett år utan framgång. Vi arbetar jättemycket och är stressade och slitna när vi är hemma varje kväll vid 20-tiden. Vi känner till att stress är en bidragande effekt och att man inte hinner eller orkar alla gånger att vara romantisk i sängen. Det blir att göra det på helgerna. Jag menar att det finns så många orsaker varför man vill ha hjälp med befruktningen. En orsak är risken för komplikationer med graviditet ökar också med åldern. OK, man får kanske sitt första barn. Man vill sedan ha ett syskon till barnet och man vill att det skall löpa några år till innan man skaffar barn nr 2. Förstår ni poängen. Jag tycker att det är självklart att man skall ha den hjälpen. Vaddå, skall jag straffas för detta bara för att jag valt att skaffa barn efter 30-års åldern! Samtidigt som samhället vill ha oss heltidsarbetande. Stop för denna barnlöshetsrasismen!

  SvarSlett
 4. Det er ikke snakk om å straffe de som velger barn sent i livet.Det er snakk om å legge mer til rette for de som ønsker barn i ung alder.
  Når man velger å få barn er opp til den enkelte og selvfølgelig er det fint at man kan få hjelp med befruktningen når den er vanskelig å få til på egen hånd.Lykke til:)

  SvarSlett
 5. Det legges ikke akkurat til rette for å få barn i ung alder. Hele tiden snakkes det om å fjerne kontantstøtten, barnetrygden osv osv. Hvordan skal man da ha råd til å få barn, man må spare, jobbe og vente til den dagen kommer hvor man har råd, men er så gammel at man må ha hjelp for å få til å bli gravid. Norge har sannelig ett passe teit system!

  SvarSlett
 6. Hei Anonym.Takk for kommentar:)
  Godt sagt. Man kan undre seg over systemet.

  SvarSlett
 7. Selvfølgelig er jobb viktig, en skal tross alt "brødfø" barnet.. Jeg synes du skal lese innlegget mitt angående kunsitg befrukting.. Kanskje du får et innblikk i hvordan det ligger ann?? For det er ikke bare 30+++ som ligger i den sonen...

  SvarSlett
 8. Hei Dogglas:)Jeg tror jeg vet en del om hvordan det ligger ann med tanke på hva jeg jobber med.Selvfølgelig er det ikke bare 30 + som trenger hjelp med befruktningen.Og om du leser litt mer her inne vil du se at jeg mener det er opp til den enkelte og den enkeltes situasjon hvordan man får barn.Men det er ikke til å komme forbi at flere og flere godt voksne må ha hjelp. Det er supert at hjelpen finnes for de som trenger det.Enten man er i 20 årene eller nærmere 40.

  SvarSlett
 9. Hei.
  Jeg er en mann som steriliserte meg i ung alder, etter 12 år og påbegynt nytt ekteskap ville vi ha barn. Var ikke mulig å få hjelp i Norge da de kun hadde lov til å ta egg ut av henne og ikke sæd fra meg. Vår løsning ble Ciconia i Danmark, utrolig god service og vi fikk en herlig jente som nå er 6 år. Folk bruker de muligheter som finnes, så det er på tide at norske myndigheter endrer på lov verket her.

  SvarSlett
 10. Hei Anonym.Så bra at dere fikk hjelp der:)
  Det er jo litt rart at man ikke kan hente sæd ut fra mannen når man kan hente egg ut av kvinnen.Som jeg har sagt før er det virkelig bra at de som trenger det kan få hjelp.Og hjelpen burde man jo få uten å reise utenlands.

  SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.