10.02.2010

Utsatt for Vold?

Vet du at du er det, eller lurer på om du er utsatt for vold.Kanskje vet du om noen som utsettes for vold daglig.
Med vold snakker jeg her om alt fra fysisk vold til trusler og psykisk vold.
Noen ganger kan det være lettere å hjelpe andre ut av voldelige og destruktive situasjoner enn det er å redde seg selv fra det samme.Kanskje er det dine venner som mener at det du lever i er ugunstig men du ser det ikke selv.Kanskje er du så langt nede at kun andre ser hva som skjer.
Ja hva er vold sier du. Det handler ikke bare om slag og spark.At noen bestemmer helt over ditt liv og frarøver deg din frihet er vold. At du trues til å gjøre ting du ikke vil og er imot dine verdier er vold.
Å være redd for å si sin mening i redsel for å få et slag eller bli nektet dine rettigheter.Å ikke tørre annet enn å ha huset prikkfritt til mannen kommer hjem, for er det ikke det så får du juling eller utsettes for hets og trusler.
Å være tvinget til å gjøre noe mot andre du føler er urett eller farlig.Å være truet/tvinget til å holde tett om noe ulovlig som foregår.At noen truer med å skade noen du er glad i om du ikke gjør som den/de vil.At du føler deg fanget i ditt eget hjem fordi noen kontrollerer hvem du ringer til/snakker med , har besøk av og du aldri får gå noe sted alene.At du går på ank fordi noen rundt deg ruser seg og du vet at å si imot kan skade deg/andre fysisk/psykisk. Å bli utsatt for seksuelle handlinger som du ikke selv ønsker eller oppleves smertefulle er vold.
Vold er mye.Å kontrollere andre vet å skrike og true er vold i seg selv. Det trenger ikke være fysisk mishandling tilstede.Noen opplever både fysisk og psykisk terror/vold i eget hjem. Andre kan oppleve kun psykisk vold. Det er like ødeleggende for deg som slag/spark. Et slag kan gi merker som kan være bevis.Psykisk vold gir merker på sjelen men vises ikke utenpå.Det er langt værre å bevise.Men de usynlige arrene varer minst like lenge, til og med livet ut noen ganger.

Uansett hvem du er eller hva slags vold du opplever så skal du ikke finne deg i det.Ingen har blitt gitt makt til å fritt kunne ødelegge andre menneskers liv og helse. Det er dessverre vanskelig noen ganger å vite hvordan få hjelp.Og turen over gulvet og bort til en telefon som overvåkes av en psykopat kan være lang og umulig å gjennomføre.
Du er kanskje redd for hva som vil skje om du varsler ifra. Vil noen tro meg, kan jeg dra noe sted, hva hvis han/hun får taki i meg etterpå og forstår at det er jeg som sa ifra?
Det er så mange som lever i en eller annen form for vold i vårt land.
Om det gjelder  noen du kjenner så vær snill å si ifra.Stå ikke på utsiden og se på at noen kanskje burde få hjelp eller si ting som" fatter ikke at hu dama ikke bare går ifra han". Hjelp dem!!Hvis du vet om at noen utøver vold mot andre så må du si fra. Hvis ikke er du faktisk med på det!! Det samme gjelder om du mener det foregår omsorgssvikt mot barn/unge.Ser du tydelig at noen ikke passer på ungene sine eller skader dem på noen måte så må du varsle ifra, hvis ikke er du en av de som svikter og utøver vold.Du lar det fortsette.Vil du det?
Si ifra, prøv å gjør noe.Ring Legevakt,Politi, en Venn som kan bistå deg,Krisesenter, Amathea, Helsestasjonen mm.
Mulig jeg har vært krass her, men jeg har sett og opplevd.Sett og opplevd altfor mye som har gitt mange usynlige arr.Ønsker ikke min værste fiende å oppleve noe i nærheten.
Jeg har vært heldig og  klarer meg, har et godt liv og har mulighet til å hjelpe andre.Og jeg bruker den muligheten, også her på bloggen.Gjør du?

3 kommentarer:

  1. Hei og takk for hyggelig hilsen:) Så fin blogg du har laget her! Sikkert en stor ressurs for alenemammaer...og andre mammaer.

    SvarSlett
  2. Enkelte arr gror så vanskelig att man får problemer med å stole på den neste som kommer...
    Har vært i denne situasjonene selv, håper virkelig andre der ute kan gjøre det som jeg ikke gjorde, søke hjelp.

    Uansett om det er venninne eller familie eller profesjonelle. Snakk med noen, IKKE hold det inni deg! Det ødelegger så mye mer enn hvis du får hjelp å får det stopppet.. :(

    SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.