22.03.2010

Økende alder på førstegangsfødende.Hva gjør det med Fruktbarheten og Kvinnehelsen?

Resprise på innlegg fra min andre blogg.

"Fødealder
Kvinner er stadig eldre når de føder sitt første barn, og får dermed færre fruktbare år til disposisjon for barnefødsler. I 1986-90 var norske kvinner i gjennomsnitt 25,2 år da de fikk sitt første barn, mens gjennomsnittlig fødealder økte til 28,1 år i 2005 - 2006.
Høy alder for første fødsel fører til at også fødealder for senere barn øker.
Gjennomsnittlig alder for alle fødsler samlet var 30,3 år i 2006"
hentet fra Folkehelseinstituttet sin nettside
Høy alder for første fødsel fører til at også fødealder for senere barn øker.
Har det noen betydning når man får sitt første barn?
Det betyr noe for helsen og det betyr noe for antall barn som blir født.
Jo eldre en kvinne er før hun får sitt første barn, jo mindre fruktbare år har hun igjen.
Om denne gjennomsnittsalderen øker vil det sannsynligvis bli færre fødsler pr kvinne. Nå kan man riktignok lese på folkehelseinstituttte sin side at trenden snur, altså at aldren på førstegangsfødene ikke lenger øker.
Se også HER
«Eldre» fødende har større risiko for komplikasjoner under svangerskap og fødsel. Men samtidig er flere av de «eldre» fødende ved bedre helse nå enn før/blir fulgt opp på en bedre.

Hvorfor er det slik at førstegangsfødende er blitt eldre?
Krav fra samfunnet, krav til oss selv karrieremessig,forventninger...
Alt skal helst være på plass. Hus, fast jobb og helst en partner du vet du vil dele resten av livet med.
Dette med partner er forståelig, og hus og jobb er ting som gjør det enklere å være foreldre. Men det er ikke alltid dette er på plass før man er godt voksen.

De som får barn i starten av 20 årene har flere fruktbare år igjen, de kan føde flere barn. Kroppen henter seg raskere inn igjen, under forutsetning av at du lever et noenlunde sunt og fornuftig liv.Du er kanskje mer rustet for de fysiske utfordringer du faktisk får som mor.De som er litt eldre kan kanskje takle noe av psykiske presset bedre da man har mer livserfaring?

Det sies at det er mindre risiko for brystkreft om du får ditt første barn som ung. Ved første svangerskap så utvikler og endrer brystene seg. Modningen i brystene forebygger brystkreft. Men det at vi i vest har økende forekomst av brystkreft skyldes nok ikke alene at kvinner får første barn i godt voksen alder.

Etter fylte 30 år, er det noe større sjanse for at barnet kan ha en sykdom eller kromosomfeil.Dette kan bety et nytt og tøft valg for noen.
Nå er det jo slik at vi alle må selv bestemme når det passer best. Enten man ønsker barn når man er 20 eller 40 år.
Men jeg mener det kan være greit å stille spørsmål ved hvorfor førstegangsfødende har høyere alder i dag.

Mange unge gravide møter holdninger om at dette ikke er bra. Det er forståelig om man er under 20 år, er veldig umoden eller i en livssituasjon som gjør det vanskelig å være mor. Men det er jo også underlig at jenter mellom 20-24, som er i sin mest fruktbare alder skal få høre at det er for tidlig og at de bør vente. Var du 25 og barnløs for en del år siden så ble det sett på som at du var sent ute.
Jeg var selv 21 år ved førstemann. Følte absolutt ikke at jeg var for ung. Men jeg kunne med fordel hatt en bedre livssituasjon(les mer normal far til ungen).

Fordel med å være nærmere 30 ved første barn? Jo du har kanskje funnet den "rette" partner, jobb og et hjem du eier.Men vi vet også at det ikke er en garanti for at du har alt dette når du er 30.
Med en fast jobb, et hjem som er ditt og en fast patner vil du selvfølgelig kunne være mer avslappet i forhold til økonomi, du har en å dele omsorgen med( forhåpentligvis) og du er mer moden og trygg på deg selv.

Hva mener dere der ute? Vet det finnes mange av dere som kan masse om dette.Dette er mine tanker/undringer og noe info fra folkehelseinstituttet sin nettside. Med andre ord-Ingen fasit:)

5 kommentarer:

  1. Ideelt for meg er om to/tre år tenker jeg. Når jeg er tjuefem omtrent, og har et år igjen på masteren. Da kan kjæresten være i full jobb, og jeg være hjemme et år og styre hverdagen min litt selv året etter når jeg fullfører også.

    Vil jo gjerne få mer enn en, dessuten syntes jeg det er litt viktig at de får noen gode år med besteforeldrene sine også. Vanskelig å få alt til å passe, og jeg tror aldri timingen blir perfekt uansett. Likevel skjønner jeg godt at mange vil vente til de har jobbet lenge og har "hele pakken" å tilby barna.

    Vanskelige valg.. Øver litt mer på å ha hund jeg, går det fint, så håper jeg vi er klare =)

    SvarSlett
  2. Høres ut som du har en god plan :)

    SvarSlett
  3. Jeg lurer på hvor du har hentet tallene om at gj.snittlig alder for førstegangsfødende i 2006 var over 30 år? Dette stemmer ikke, i hvert fall ikke i Norge. Det bekrefter både tall fra ssb og fhi. (http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5669&MainLeft_5669=5544:83043::0:5667:1:::0:0)

    Ellers, et interessant innlegg. Her, som ellers, finnes det få fasitsvar.
    En 20-åring kan ha en modenhet en 40-åring ikke har. Men ofte er det unektelig sånn at man blir en tanke klokere med årene.

    Siden du drar frem f.eks. kromosomavvik og risikofaktorer ved å være eldre fødekvinne, bør du ikke legge skjul på at det faktisk er enkelte ting yngre mødre/barn av disse også er mer utsatt for. I likhet med at eldre fødende behandles som risikogruppe, gjør svært unge kvinner også det.
    For øvrig:

    http://kilden.forskningsradet.no/c16881/medieklipp/vis.html?tid=32244

    http://www.lub.no/print/9BBB6E446E6D0AFCC125719300418E17?open&template=A0EA05348F996078C12576930047DAD6

    http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hordaland/1.198120

    SvarSlett
  4. Hei.Skal se på linkene dine:) Talene hentet jeg fra folkehelseinstituttet sin nettside.Hvis de har gitt feilopplysning synes jeg det rart.I min jobb ser jeg også flere og flere godt voksne førstegangsfødende.MEN jeg synes ikke det er feil å være passert 30 før man får barn bare så det er sagt for n`te gang:)
    Og JA det finne selvfølgelig faktorer som ikke er bare bra for de som er helt unge også.
    Når det gjelder risikogruppe så går jeg her ut fra at du snakker om tenåringsmødre.De møter jeg også en del av.Og ja det er en del risikofaktorer der.Men riktig veiledning og støtte gjør mye.Selv mener jeg det kan være lurt å vente til passert 20 før man får barn.Men noen ganger skjer det uplanlagte ting i livet, enten man er godt voksen eller ung.

    SvarSlett
  5. Da har jeg lagt inn link til siden hvor jeg fant tallene:)Ser også nå at de i 2010 har publisert at fødealderen ikke lenger er økende.
    Veldig bra at noen av dere stiller slike spørsmål som Hanne gjorde over her.Da får man dobbeltsjekket og kanskje finner man nye tall som er publisert etter at man skrev innlegget.
    Endret litt på formuleringen min og tok en liten avskrift slik at det ikke oppfattes som min personlige påstand.

    SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.