11.01.2010

Spebarn og Kulde

Nå som det har vært Kaldt ute en stund er nok en del som lurer på når man bør være inne med den lille.
Jeg må si jeg har sett noen barnevogner ute nå som det har vært både -25 og mer.Da blir jeg bekymret.
Fant dette svaret fra en lege på helsenett:

Hovedregelen er at man må utvise skjønn ut ifra barnets helsetilstand og været. Belastningen for barnet avhenger av luftens temperatur, fuktighet og vindforhold. Dersom ungen er syk, for eksempel forkjølet, vil slimhinnenes toleranse for kulde være nedsatt.

I stille, tørr og kjølig luft kan et friskt barn vanligvis være med på trilletur hvis temperaturen er over fem kuldegrader. Forutsetningen er at barnet er godt påkledd med lue og ytterklær ettersom det ligger i ro og derfor har liten produksjon av varme. Av samme grunn bør barnet fraktes i en skikkelig isolert og skjermet barnevogn. Hvis gradestokken viser mellom fem og ti kuldegrader, bør man utvise økt aktsomhet, og overveie å bli hjemme. Det gjelder særlig dersom det blåser eller er fuktig.
Når barnet blir noen måneder gammel, kan man gradvis "tøye" grensene.
Dersom et barn skal ligge ut bør det skje under nøye oppsyn slik at man sikrer seg at barnet ikke blir for varmt eller kaldt og kan få hjelp hvis det kaster opp eller andre akutte hendelser oppstår.

3 kommentarer:

 1. Jeg har hatt min 4 mnd gutt ute i vognen når det har vært litt over -0, men da står vognen på trappen og helt skjermet for vind, og veldig godt kledd, og uten smokk så han ikke får fråstmerker rundt munnen.
  Men -25 syns jeg er å gå langt.. Det er bra kaldt når det er så mange minusgrader! :S

  SvarSlett
 2. Ute i vogn på minus 25 høres drøyt ut ja, vel er det sundt med frisk luft, men jeg får meg ikke helt til å tro at det er noe som er bra med så sterk kulde for så små kropper.

  SvarSlett
 3. Bra du tar opp tema, Bente! Jeg tror de fleste foreldre utviser fornuft, men noen ganger kan man jo være litt i tvil.
  http://mammanett.no/barn/kulde

  SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.