18.01.2010

Å oppgi navn på barnefar eller ikke?

Bør man alltid oppgi navnet på barnefar, eller kan det være situasjoner der det faktisk er fornuftig å ikke gjøre det?  Vet at dette er en sak med mange sider og meninger. Mødre som ikke oppgir barnefar kan ha gode grunner for dette.

Bør man oppgi navnet på barnefar uansett?
Det er det delte meninger om. Hva den enkelte mener er mest hensiktsmessig varierer. Det er flere hensyn å ta. For det første må man jo vite hvem barnefaren er. Det skjer jo at noen ikke husker eller vet navnet, på grunn av at unnfangelsen skjedde på en fest eller lignende. Da må man utføre detektivarbeid for å finne frem til den tilfeldige seksualpartneren. Kanskje har du vært med flere en og samme måned og er usikker på hvem av de som er faren? Da kommer farskapstest inn i bildet.

Økonomisk ugunstig
Når du vet hvem som er barnefar må du ta stilling til om man skal oppgi hans navn eller ei. Vet du navnet bør du i hovedsak oppgi dette. NAV vil spørre deg om barnefarens navn. Når farskapet til barnet ikke er fastsatt, får du naturligvis heller ikke barnebidrag. Du kan søke om bidragforskudd, dette er et beløp som betales fra NAV. Summen er i de fleste tilfeller langt lavere enn hva man ville fått i barnebidrag. Men om far ikke har inntekt eller har lav lønn er det ikke sikkert bidraget blir høyere.Hvor mye bidrag man får kommer også ann på din inntekt i forhold til hans.Men nå bør heller ikke pengene være det avgjørende her.Les mer om bidragsforskudd hos Nav.no

Det handler om identitet
For noen er det kanskje vanskelig å si hvem faren er på grunn av egen livssituasjon. Men det handler ikke lenger om bare dere to. Det handler om et lite menneske som fortjener å vite hvor han kommer fra. I tillegg til at dette er en del av barnets identitet. Usikkerhet rundt egen identitet kan skape vanskelige tanker. "Hvorfor er jeg slik som jeg er, er det arvet?" "Hvordan ser far ut, hadde han de vanskene jeg sliter med, det talentet jeg har og de samme interessene?" Barnet vil på et eller annet tidspunkt også kunne ha spørsmål knyttet til eventuelle arvelige sykdommer, arv mm.

Den andre kvinnen
Jeg forstår at det kan være leit å oppgi navn på en som er gift eller har kjæreste og helst vil unngå å informere sin kone. Men hva med ungen? Barnefar har vært med på dette og han både fortjener å få være en del av barnets liv og plikter å ta ansvar. Det er ingen som får ødelagt livet sitt helt av å bli forelder. Men selvfølgelig vil et barn påvirke livet til både mor og far. Det er klart det kan være en belastning for faren som må informere sin familie om barnet han venter, men barnets rettigheter bør gå foran.Hva den dagen barnet møter sin halvsøster/bror og først da finner ut hvem faren er.


Når far ikke vil være i barnets liv
Det er en del gutter/menn der ute som sier at de ikke vil ta del. Det er trist men må respekteres. Men navnet bør oppgis for det. For faren kan snu om senere og igjen så er det en gutt eller jente som bør ha en formening om hvem far er. Vår identitet er viktig for oss alle. Når far ikke vil delta så nytter det ikke å be/ sutre eller mase. Å tvinge noen til å ha samvær med ungen slår uheldig ut. Spesielt for barnet. Det skal føle seg ønsket.
Les mer om dette her : Når Pappa ikke er der

Trusler og vold
Kanskje er du redd at barnefar skal bli en trussel? Trusler og fare for vold er ingen grei sak å leve med. "Om du oppgir meg som barnefar så skal jeg..." Dette kan være løse ord fra en mann i panikk. Men man skal alltid ta trusler om vold alvorlig. Er det alvorlige trusler bør Politiet kobles inn. Du skal ikke ta imot trusler hverken til å ta abort eller la være å oppgi farens navn.

Enkelte ganger kan kvinnen oppleve at mannen hun er blitt gravid med ikke bør være i barnets liv overhodet. At han truer og utøver så mye psykisk terror på mennesker rundt seg, at det er like greit å ikke oppgi far. Men da bør settingen være slik at det faktisk er fare for liv og helse.

Sett barnets behov i høysetet
Jeg tenker at hver enkelt mamma har sine grunner hvis hun ikke oppgir barnets navn. Og hverken jeg eller noen andre skal fortelle hva som er best for deg. Men tenk etter hvem som er viktigst og at dette barnet skal ha det trygt og godt. Barnet fortjener å vite hvem som er foreldre, uansett om begge foreldrene skal ha samvær eller ikke.

Artikkelen er også publisert på http://www.mammanett.no/

Men bare for å ha sagt det;selv om det burde være unødvendig, så er det vel slik at de fleste vet hvem pappa`n er.  Være alenemamma betyr ikke at du ikke kan ha kontakt med barnets far eller at du er en som roter rundt med alle og derfor ikke vet hvem som er faren.
Hva mener du? Er det viktig for barnet at navnet på pappa`n er oppgitt på papiret?

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for svaret ditt her Sabine. Veldig nyttig:)

    SvarSlett
  3. Så kjempe bra skrevet!!! Virkelig!
    Nå ble ikke bf oppgitt ved fødsel her da han ville ta farskapstest. Ikke på grunn at at jeg rotet rundt.. Men vi hadde nettopp truffet hverandre da jeg ble gravid, og vi bor på en liten plass, rykter virrer rundt. Og "bestevenninnen" min gikk direkte til bf sin mor å sa at hun ble ikke bestemor fordi jeg hadde ligget med den å den.. Jeg gikk selvfølgelig med på farskapstest på grunn av å ha noe å gni i ansiktet på de løgnerene! Og gjett om de gravde seg ned i jorda da jeg kom å sa TOLD YOU SO! Likevel, akurat det ødela en del av gleden ved å være gravid.. At andre skal legge nesa si borti saker og ting de ikke har noe med som fører til at bf blir usikker å krever test og nesten ikke vil glede seg fordi han blir en smule i tvil da "alle andre" sier jeg lyver... Hevn over de menneskene altså...

    SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.