04.04.2010

2 Jenter på 13 og 14 år funnet bevisstløse på et Jorde

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=586169

Huff tenker jeg.Småjenter som drikker seg overstadig beruset og går ut.
Jentene ble funnet av en forbipasserende.Heldigvis for det.

Å smake på alkohol og ta en liten fest kan virke uskyldig på noen men det kan gå veldig ille når man ikke ser sin egen begrensning. Å være ute tynnkledd i tillegg kan gi fatale konsekvenser.
Jeg blir skremt når jeg ser noen av bloggene til de helt unge jentene som viser bilder av fyll og fest og fremstiller det som tøft.Stakkars unge mennesker de vet jo ikke hva de gjør mot seg selv når de fremstiller seg slik på nettet.

Det er en grunn til at man bør være voksen før man drikker og fester.Og det søren meg ikke alltid de voksne er noe stort bedre.
Man vet at de unge går på fester, man vet at de møter voksne der ute som ikke tenker lenger enn at de gir alkohol til de som er for unge.
Som foreldre bør vi være bestemte og faste på regler.De hjelper ikke å kjefte og skrike , men man må følge litt med på hva de håpefulle driver med.Det er gjerne de som går for å være helt uskyldige og bare pliktoppfyllende som kan være de værste.
 Jeg kjøper av prinsipp aldri alkohol til datteren min.Hun vil så gjerne noen ganger men det er ikke aktuelt. Blir hun full skal det ikke være takket meg.
Det de får med fra hjemme blir gjerne bare et tillegg  til det andre de eventuelt  får tak i.

Vær så snill og ta vare på dere selv dere flotte ungdommer.Dere har kun 1 fremtid og et liv.Det må dere ta godt vare på!! Og vi foreldre gjør så godt vi kan.Men vi kan ikke ta alle avgjørelser for dere.Og man ser dere ikke døgnet rundt.
Og ja jeg husker hvordan det var å være ung.Det er vel derfor jeg tenker på dette.


Kjære deg som la inn kommetar om at innlegget var kjett å lese pga manglende mellomrom: ) :)
Nå er det mellomrom her.

35 kommentarer:

 1. Som selvutnevnt alenemor vil jeg ikke si du virker som den rette til å kritisere andre foreldre. Hvor er faren til sønnen din?

  SvarSlett
 2. Når jeg var ung og dum på 1980 tallet var dettte faktisk oppskriften på en fest, drikk så mye som mulig også prøv å finne veien hjem igjen hvis du våknet neste morgen. Og det eneste grunnen til at jeg var med var at alle andre gjorde det, på bygdefester var både foreldre og barn fulle. Det er egentlig et bra bilde av norsk drikkekultur, vi drikker ikke fordi det er godt, vi drikker for å bli fulle. Og jeg ser dette stadig er oppskriften, disse to småjentene som ble funnet er egentlig ikke så spesiellt, ting som dette skjer hver eneste helg, av en eller annen grunn kom dette i avisen, det er forskjellen.

  SvarSlett
 3. Så sant,så sant..de var heldige de to jentene der,-desverre kan det gå skikkelig galt av og til.
  Satte også stor pris på din kommentar om at du ikke kjøper alkohol til din datter,-og at det de evt får med seg hjemmefra er et _tillegg_ til det de får i seg ute!
  Jeg har hatt mange fortvilende diskusjoner om det der med andre foreldre,som mener at om de kjøper alkohol til barna,så "vet de i allefall hva de får i seg",-og som lar barna få drikke hjemme "for å lære seg drikkekultur".
  Jeg blir helt matt og fortvilet over en sånn holdning,-jeg tenker at folk med sånne tanker ikke er helt gode i hodet selv.
  Godt å vite at det finnes noen med samme holdning som meg "der ute",-hehe..
  Lykke til med din datter:)
  Hilsen Elin.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. :):) HEI PÅ DEG ANONYM.jeg er IKKE alenemor:):)
  Og det ville ikke hatt noe med innlegget å gjøre heller:)hehe.
  Jer kritiserer ikke andre foreldre.Jeg bare mener vi må passe godt på våre håpefulle.Dette kunne like godt ha skjedd mine barn.
  Neste gang skriver du sikkert med fullt navn?:)

  SvarSlett
 6. Generelt så er det hårreisende at noen foreldre ikke tar ansvar for egne barn!
  13 og 14 åringer og alkohol? det er her i dette tilfellet at barnevernet må reagere og ta vare på de barna, siden foreldre ikke klarer det.

  SvarSlett
 7. Jeg bare lurer på om det er vanlig at 13/14-åringer ikke kommer hjem om kvelden? Savner ikke foreldrene ungene sine?
  Mulig de begge hadde sagt at de lå over hos den andre, men det er også mulig jeg er for gammeldags.
  Uansett,jeg lurer.....

  SvarSlett
 8. Det er nok ikke så uvanlig at de sier de overnatter hos den andre nei.Vi vil jo gjerne stole på de unge.Men jeg har erfart at en tlf til den andres foreldre er greit.
  Må si jeg ikke ønsker å kritisere foreldrene til de jentene vi leser om i vg i dag.Jeg vet at det kan være en utfordring å være forelder til tenåringer.

  SvarSlett
 9. Dessverre er det ikke uvanlig at slikt skjer. Bare i går her i nabolaget gikk en 16 år gammel, dritings ung pike amok med kniv på fest og kuttet opp to andre. Ingen "alvorlige" skader, men det er realiteten av vår drikkekultur. Mange blir voldelige, og yngre med masse hormoner får en del følelser i forsterket grad under påvirkning.

  Her burde vi i det minste være glad for at han som fant de var en ærlig kar og ringte politi istedenfor og "hygge" seg.

  SvarSlett
 10. Hei.Håper jenta får den hjelpen hun trenger.Sant som du sier at kobinasjon av masse hormoner og alkohol kan slå uheldig ut.
  Ja er helt enig med deg.Godt at han var en ærlig og oppegående person.

  SvarSlett
 11. Foreldran sett av å t skylla på på purken for at de tar med seg barna heim t dokk etter at de he funnet ungdomman ute på fylla.

  SvarSlett
 12. Samfunnet deres er skyld i at små jent unger bruker heavy drugs/alkohol etc.. Hele systemet deres er fucka opp med at dere ser på alkohol som noe bra.Gjør som muslimene bli totalt avholdsmennesker..

  SvarSlett
 13. JENTENE HAR MULIGENS FORTALT DI SKULLE OVERNATTE HOS HVERANDRE MEN EN FEST MED
  ELDRE VENNER HAR NOK FRISTET.TRAGISK
  NÅR SLIKT SKJER MEN TROR NEPPPE FORELDRENE
  KAN KLANDRES.HÅPER DETTE VAR EN LÆREPENGEGENE
  FOR JENTENE.

  YVE

  SvarSlett
 14. Til anonym som kritiserte alenemødre. Det er mange grunner til å være alenemor. Veldig mange GODE grunner også. Jeg er ikke alenemor, men jeg dømmer ikke andre som er det heller.

  Og å ta en telefon foreldre imellom når unger skal overnatte hos hverandre trenger ikke å være nok. Jeg og mine venninner var eksperter i å klatre ut av vinduene om natten, eller bare snike oss ut døren. Man kan følge så godt med som man vil. Men slike episoder kan likevel skje. Og hvis man er ærlige mot seg selv så har vel veldig mange hatt episoder i ungdomstiden, også etter fyllte atten, som man håper at podene ikke gjør.

  SvarSlett
 15. Som om ikke de stakkars foreldrene har det vondt nok, om ikke kritikken fra uvitende mennesker skal komme inn i bildet. Hvem vet hva som egentlig skjedde? En 13 eller 14-åring er rimelig utspekulert, og vet sikkert akkurat hvordan den skal snike seg ut, uten at foreldrene enser det når de sover. Er vel ikke akkurat vanlig og se til ungdommene flere ganger om natta? Det er ikke første gang det skjer, ihvertfall ikke på en plass som Haugesund. Foreldrene til disse barna er sikkert eksemplariske, men man binder ikke fast en tenåring til senga om natta. Barnevernet blir i slike tilfeller kontaktet, ettersom protokollen sier det. Men som regel blir ikke barna tatt fra foreldrene, med tanke på at det 90 % er skolemiljøet og sosialt media som påvirker til slike oppførsler. Man kan ikke passe på barn/ungdom 24/7, men rett og slett håpe at opppdragelsen har lært dem mellom rett og galt. Jeg drakk selv som 14åring, men lærte rimelig fort av den leksa. Og har klart meg flott 10 år etter. ;-)

  Lykke til alle foreldre, ting skjer for en grunn og man kan ikke endre skjebnen.

  SvarSlett
 16. Du har så rett.Ingen kan vite hva som egentlig skjedde.Og som jeg skrev litt ovenfor her, dette kan skje hvem som helst og det kunne like gjerne vært min datter.Har jo gjort mine erfaringer som 4 barns mamma og to av dem i tenårene:)Håper både jentene og foreldrene har det bra.

  SvarSlett
 17. du husker hvordan det var å være ung? så er du 23 selv haha

  g24

  SvarSlett
 18. Godt skrevet, Bente - foreldre må følge med på hva barna driver med! Men full kontroll er det jo vanskelig å få til, og det er vel heller ikke ønskelig.
  (Og jeg skjønte heller ikke den første kommentaren om det å være alenemor....?)

  SvarSlett
 19. Hei.Vet ikke hvem av oss du sikter til jeg? Om det er meg så har tatt LITT feil av min alder:)
  men kanskje du sikter til noen av de som har lagt inn kommentar??

  SvarSlett
 20. Nei den kommentaren om alenemor den syntes jeg var noe uforståelig???hm..jaja..påsken har tydeligvis vært hard for noen av oss.
  Nei full kontroll det klarer man ikke uten at det er en feil et sted tror jeg.De må jo føle at vi stoler på dem.Men noen har tatt dette som at jeg kritiserer foreldrene til de det gjelder.Det gjør jeg ikke, for jeg har hatt mine erfaringer med egne barn:)

  Når det gjelder kommentaren om at politiet får kjeft når de kommer hjem med barna:om de kom hjem med min unge ville jeg takket dem.De gjør en kjempejobb når de bringer overstadig beruset ungdom hjem.Takk til nattravner og takk til politiet for jobben de gjør.

  SvarSlett
 21. Kunne ikke unngå og lese kritikk av alenemødre... patetisk..
  selv er jeg alenemor, og kunne ikke drømme om å la barnet mitt vokse opp med sin far som er alkoholiker. Under visse omstendigheter er det faktisk best for barnet å ikke vokse opp med begge foreldrene. (Vi er for øvrig en svært vanlig rase nå, vi alenemødre.. :)

  SvarSlett
 22. Hei Siri:) Ja du er ikke den eneste som reagerte på den:)
  uvitenhet tenker jeg.Jepp alenemødre er en helt vanlig rase:)hehe.Leste du tilfeldigvis forrige utgave av magasinet mamma?der sier jeg at alenemødre ikke er en egen rase men som alle andre mødre:):)Stå på Siri, du har nok tatt et godt valg:)

  SvarSlett
 23. Ungdommer, eller barn som i dette tilfellet... som drikker er uheldigvis ikke uvanlig. Jeg synes at foreldre burde lære barna sine verdier, og konsekvenser. Min personlige erfaring er at man burde stole på barna sine, la de dra på fest (så lenge man vet hvor), men be dem om ikke å drikke mye. For drikke kommer de til å gjøre uansett. Det er nok best å heller gi dem råd, enn å be dem om å sitte hjemme. Man kan for eksempel inngå et kompromiss om at "du skal få gå på fest, så lenge du ikke bryter min tillit og drikker sprit." De fleste ungdommer respekterer faktisk dette.

  Missforstå meg rett, jeg synes absolutt ikke det er OK med ungdommer\barn som drikker.. men man vil vel heller ha et åpent forhold om fest og alkohol med barna sine, enn at de sniker seg ut og man vet ikke hvor de er, eller hva de gjør?

  SvarSlett
 24. De ødelegg si ega framtid v å drikk så tili å jør ulovlige ting i ung alder.D vil komme på rullebladet å de fe ikkje søk om visum t f.ex USA å Russland.Amerikanerne å russerne vil IKKJE ha ALKISER ;-)

  SvarSlett
 25. Ble ikke spesielt overrasket når jeg leste om denne hendelsen, men det er som ble sagt over her, jeg er selv 16 år og har et åpent forhold med foreldrene mine om alkohol. Det er greit for dem at jeg drar på fest, og ja jeg får med meg litt drikke, men jeg tror det er like lurt å hvertfall lære barna sine og ikke å ta imot drikke fra folk du ikke kjenner, eller folk du er skeptiske på!

  Men ærlig talt, dere har vel vært kalver en gang selv dere og. Jeg som ungdom vil heller ta i mot råd om hva som er lurt og ikke, eller å motta et h** kjeftskur hver gang, for det er det få som lærer av.

  SvarSlett
 26. Okeiokeiokei..... hvorfor klandrer vi foreldrene? jeg er 16 år, og har selvfølgelig ikek giddi og lest alle kommentarene her, men det var en her som jeg reagerte litt på. "når foreldrene ikke klarer og holde styr på ungene, bør barnevernet steppe inn?" den settningen i et innlegg fra en anonym. Hva faen tenker jeg? selvom foreldrene våres ikke har en peiling på hvor vi unge løper rundt og stormorrer oss, så har ikke barneværnet noe mere peiling på oss? - det er bare og stikke av det, så oj der var vi igjen på fylla.. barneværnet og foreldre er bare det samme. det er bare og innse det en smule først. barneværnet har ingen styring på oss i det tilfelle, det samme med foreldre. - bare for å si min mening.

  SvarSlett
 27. Jeg vil uttale meg i det du sa om at den alkoholen en får med hjemmefra gjerne kommer i tillegg. JEg fyller 19 om ikke så lenge, og de årene jeg ikke kunne kjøpe alkohol selv fikk jeg med hjemmefra. Det jeg fikk med hjemmefra kom IKKE i tillegg og flest parten av gangene hadde jeg med meg hjem igjen. Jeg har også endel venninner som fikk med hjemmefra, og som også flest parten av gangene hadde med hjem igjen.. Å det hadde ikke noe med at vi fikk med for mye, men fordi vi var av det fornuftige slaget. Har selvfølgelig venner som fester både fredag og lørdag hver uke, men de er det ikke mange av. Så det at du sier at det som regel kommer vedsiden av det er IKKE sant, imange tilfeller!

  Velger å være anonym pågrunn av reglene med kjøp av alkohol. ;)

  SvarSlett
 28. det kan jo være at de egentlig ikke hadde tenkt at de skulle drikke? bare tok med seg litt i tilfelle... Det stod også i en annen artikkel om dette at de hadde sneket seg ut på natten og foreldrene ikke merket noe til det.

  Noen ungdommer sover jo ganske lenge, og foreldrene tenkte sikkert ikke noe annet en at de lå trygt og godt under dyna i sengene sine.

  SvarSlett
 29. Vi som er unge er nok ganske like dere var.
  Den perfekte fest for de fleste unge er å drikke seg full, ha det gøy, lage drama, og skjule det for foreldrene/familien.
  Noen er mer "smarte" og har alkohol som et tillegg, men drikker seg ikke fulle. Etter mange populære tv-serier som har vært vist på tv, er det blitt mer populært å bare ha alkohol som en ingridiens i drinker osv.
  Det er (desverre) lett for oss unge å få tak i alkohol. De fleste av oss kjenner eldre, eller så er det veldig mange som oså lager seg fake leg.
  Men jeg må si at jeg synes det er bedre folk drikker AAS og Smirnoff ice, enn hjemmebrent der man overhodet ikke har peil på hva som er i.
  Vi kommer nok ikke til å slutte, men jeg vet at de av oss som har foreldre som synes det ville vært skuffende om vi kom fulle hjem, enn de som har foreldre som ville total overeagere om vi hadde kommet hjem fulle, er de som har ungdommene som faktisk skjønner at man kan feste og ha det gøy, uten alkohol.
  Å bryte grenser en en del av det vi synes er gøy.

  SvarSlett
 30. du kan nesten ikke si d er foreldrene sin feil, når jentene sniker seg ut om natten , når foreldrene tror jentene såver ? det har faktisk ingen ting med foreldre og jøre :) asså, ikke kritiser foreldrene , det er ikje ders feil .

  SvarSlett
 31. Dette kunne jeg diskutert lenge.... Jeg er langt på vei enig m anonym 2 over meg. Samvittighet og tillit er bla stikkord. Mitt barn vet at det ikke har "velsignelse" hjemmefra til å drikke. Det er 18 års-grense for den slags. Punktum. De gjør det likevel. Derfor har vi også gitt barnet vårt noen kjøreregler for den dagen alkohol ville komme inn i bildet. Blandt annet å aldri drikke noe andre har åpnet/tilfeldig flaske de blir budt på. Og regel over alle regler: Aldri forlate venninne/venn alene ute vinterstid etter fest! Også er det selvsagt fritt fram for å ALLTID kunne ringe hjem: For hjelp eller skyss, uansett tid på døgnet. Uansett tilstand. Det kan være flaut...og mulig vi blir sinte. Vi er foreldre og det er jobben vår å reagere. Men det går over... Vi har innetider. Men håndhever ik med jernhånd: bruker skjønn ifht hvem de "leker" med/hva/hvor. Fleksibiliteten blir satt pris på av ungdommene. Og det skaper sjelden uenighet oss mellom. Det er Viktig å holde en viss oversikt over hva som skjer i ungdomsmiljøet. Bla med Samtaler med barna og andre foreldre. Vi henter og bringer ungdommene ved døra når det er arrangementer. På den måten kan også ungdommer som føler et visst press på drikking bruke mor og dag som unnskyldning for å slippe: "jeg blir henta...kan ikke drikke" Vi er også i dialog med de hjemmene de evt skal overnatte hos. Men ungdommene er lure. Og de gjør ting vi ikke vet. Og som vi ikke trenger å vite... Så lenge vi har troen på at de er utstyrt med såpass mye selvtillit at de kan ta avgjørelser for sitt eget ve og vel/beste. De skal nødvendigvis gjennom endel ting på voksenveien; feile, snuble og reise seg på egen hånd. Vi foreldre liker det ikke alltid. Men som sagt; Vi kan bare håpe vi har gjort godt nok grunnarbeide- gitt barna våre de verktøyene de trenger for å ta være på seg selv der ute. Håper dette kommer ut skriftlig som jeg tenker det skal gjøre. Hilsen streng, men ålreit mamma

  SvarSlett
 32. Takk for alle kommentarer.Vi skal ikke klandre foreldrene her nei.Ingen av oss vet hva som skjedde , med mindre man kjenner vedkommende og har hele historien.Og ja det er veldig vanlig at ungdom kan snike seg ut på natta/morgenkvisten.Det vet jeg veldig godt for å si det slik:)
  Utrolig mange som leste dette innlegget.Bra at mange kommer med sine meninger.Vi tenker jo ikke likt alle :)Spesielt fint at dere helt unge har meninger om dette.At dere ønsker åpenhet og tillit istedenfor en kjeftskure:)det viser at dere ønsker et samarbeid.Det er fint.

  SvarSlett
 33. jeg kjenner di to jentene veldig godt :)) det er ikke foreldrene sin feil eller noe!

  SvarSlett
 34. Hei.
  Nei foreldrene har helt sikkert gjort det de kan.Bra du kommer med kommentaren din.Litt for mange som mener det er foreldrenes feil her.

  SvarSlett
 35. vist jeg hadde valgt og sneket meg ut og drokket meg drita, ville ikke det vært mamma eller pappa sin feil . det er jeg som er så dom og sniker meg ut?

  SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.