08.11.2009

Drikkepress mot Gravide?I dagens Vg skrives det om drikkepress mot gravide.
Astrid Alvik ved  Universitetet i Oslo, forsker på alkoholbruk blant gravide. Ifølge søndagens Vg ser hun  drikkepress som en av de største utfordingene for kvinner som venter barn.
Er det virkelig slik at de som venter barn  i dag blir utsatt for drikkepress?
Flere av oss har vel kanskje hørt kommentarer som " det skader da ikke med et lite glass vin" eller som det også står i Vg i dag " kom igjen nå, du må ikke tro på den skremselspropagandaen".
Jeg har selv opplevd lignende kommentarer i minst to av mine fire svangerskap.
Hva er det som gjør at noen sier slike ting til en gravid kvinne? Handler det om lav kunneskap om alkohol og graviditet  eller er det et forsvar fordi " så mange andre har gjort det før uten at det skadet". Er det nok informasjon om dette? De fleste vet at alkohol er "forbudt" under svangerskapet, men vet vi hvorfor og hvordan det skader?
De tre gravide jentene som intervjues i Vg er i alderen 27-33 år.
De er enige om at det ikke er et problem å holde seg unna alkohol som gravid. Den ene nevner at hun er voksen og har festet fra seg. Hun tror at det kanskje er vanskeligere å holde seg i "ettårskarantene",som hun kaller det ,når man er veldig ung.
Hva mener dere? er det drikkepress mot unge gravide, er det værre for en ung gravid  å motstå et eventuelt drikkepress, og blir man satt litt på sidelinjen sosialt messig som ung gravid?

Det er kanskje ikke så rart at noen gravide tenker at det ikke er så farlig når miljøet rundt sier det er ok, eller når man leser artikler og forskningsresultater som sier at det ikke skader med litt alkohol i svangerskapet .
En ung gravid jeg har møtt via jobb sa på et svangerskapskurs at" det snakkes hele tiden om hvor farlig det er å røyke under svangerskapet, men hva med alkohol? det hører jeg lite om".
Det fikk med til å tenke litt. Her må det gjøres noe. Vi snakker om "født røykfri" så da må det vel være like naturlig og snakke om alkoholfritt svangerskap. Det håper jeg kan være ok å snakke om uten at det skal være pekefingeren i høyeste været og fyskammeseg opplegg.
Men som Alvik sier så klarer de fleste gravide å holde seg unna alkohol, men det er miljøet rundt som er problemet.

Hva mener dere jenter/damer?
Hvordan skal informasjonen nå ut, og opplever dere at gravide blir utsatt for drikkepress?
Hvordan reagerer du når du ser en gravid som drikker alkohol?

1 kommentar:

  1. Jeg opplevde ikke mye drikkepress når jeg var gravid heldigvis. Men jeg har hørt mange påstander om at 1 glass vin er lov (at leger sier det osv). Selv skjønte jeg ikke helt vitsen med å drikke et glass vin når det uansett ville resultert i en liten tvil/usikkerhet hos meg. Jeg holdt meg til ett par slurker bare for å kjenne den varme følelsen, det holdt rikelig for meg. Men jeg skal innrømme at det var ganske hardt å holde ut så lenge uten alkohol, jeg som var vant til vorspil hver lørdag en periode...men livet i magen gikk selvfølgelig forran, og nå ser jeg bare på det som en styrkeprøve som jeg når som helst hadde klart igjen :) PS: Jeg er nok gladere i alkohol enn gjennomsnittet...hehe.

    SvarSlett

Takk for at DU at deler en kommentar/din mening her :)
Kommentarer som er direkte krenkende eller rasistiske blir ikke publisert.